Jste-li milovníky klasických gulášů, vyzkoušejte tuto chutnou veganskou variantu. Hlíva je ve své podstatě dřevokaznou houbou z čeledi hlívovitých, jejíž klobouk svým tvarem i barvou připomíná ústřici. Zajímavá je především svými léčivými účinky, zejména betaglukany, které jsou doslova přírodní lékárnou. Betaglukany, mimo jiné, podněcují činnost makrofágů, které utvářejí přední linie imunitní obrany.
Společně s přítomnou vlákninou vytvářejí živnou půdu pro odpovídající výživu střevní mikroflóry, díky čemuž nastolují přirozenou rovnováhu mezi tím dobrým a špatným.
4 porce
500 g hlívy ústřičné
500 g cibule
2 PL kokosového oleje či dobrého sádla
10 g pohankové mouky
sladká paprika
česnek
kmín
majoránka
pepř
sůl
- Na kokosovém oleji zpěníme cibulku, smažíme dlouho a mírně.
- Přidáme česnek, nakrájenou hlívu, osmahneme, osolíme.
- Vsypeme papriku, kmín, pohankovou mouku, přelijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění mouky.
- Ke konci přidáme majoránku.
- Jakmile je hlíva měkká, máme hotovo.
- Servírujeme s jahelným knedlíkem.