Od těch dob, co jsme si pořídili palačinkovač, chystáme na něm lahodné palačinky snad i 3 x za týden. Protože je naše spižírna doslova nabitá zdravými marmeládami, přiznám se, převažuje u nás spíše sladká verze. Nicméně pokud nejste zrovna fandové sladkých pokrmů, marmeládu nahraďte avokádovým krémem. Kombinace pohanky a ovsa, které použijeme jako základ pro těsto, dají vyniknout velmi jemné, křupavé palačince, která směle konkuruje těstu z mouky pšeničné. Troufám si říci, že je mnohem chutnější.
4 porce
130 g pohankové mouky
130 g ovesné mouky
1 vejce
300 ml mléka
2 zralá avokáda
2 střední mrkve
2 stroužky česneku
1 PL citrónové šťávy
himalájská sůl
rukola, cherry rajčata
- Ovesnou mouku smísíme s pohankovou, přidáme mléko, taktéž i vejce.
- Vytvoříme řidší, lité těsto, které necháme chvíli odpočinout. Ne však na dlouho, ovesná mouka má dar absorbovat vodu.
- Oloupeme avokáda, očistíme mrkev.
- Společně s česnekem, citrónovou šťávou a solí umixujeme v hutnější krém. Snažíme se zachovat jemnou strukturu mrkve.
- Na palačinkovači či pánvi pečeme tenké palačinky, které potíráme avokádovým krémem.
- Zavineme, podáváme s listovou zeleninou a cherry rajčaty.